Het liep niet bepaald storm gisterenavond daar in het bij de oudere dammers zo vertrouwde Berg en Dal in Landgraaf/Schaesberg. Maar gezellig was het in ieder geval wel. Zeventien punten telde de agenda, waaronder diverse hamerstukken, maar de aanwezigen en afgevaardigden van de verenigingen lieten zich niet onbetuigd.
Een verslag van de vergadering kunt u een dezer dagen tegemoet zien. 


Bij het begin van de vergadering werden de onlangs overleden oudleden Piet Moerenhout en Willem Verhoef sr. herdacht.

Het door het bestuur voorgelegde Beleidsplan 2017-2021 werd door de vergadering met enthousiasme omarmd. Enkele waardevolle aanvullingen maakten het document meteen een door de leden gedragen plan.

De voorstellen op het financiele vlak werden beide afgewimpeld: een herinvoering van inschrijfgeld voor deelname aan kampioenschappen haalde het niet. In de plaats daarvan kwam vanuit de vergadering het voorstel om bij de inschrijving een borgsom te heffen van 20 euro. Een financiele prikkel moet er mede toe bijdragen dat kampioenschappen een vlot, maar bovenal een gestructureerd verloop krijgen waarbij de wedstrijdleider degene is die de regels vaststelt en handhavend optreedt als dat nodig is.

Het voorstel tot contrbutieverlaging werd ook al verworpen. In de plaats daarvan deed het bestuur de toezegging de mogelijkheden te bekijken om vanuit de PLDB-reserves gedurende het seizoen een aantal, genoemd werd 4, trainingen te laten verzorgen tijdens een clubavond. De training moet worden verzorgd door een dammer/damster van niveau. Er werden namen genoemd o.a. van mensen die bij de damschool met dit bijltje hebben gehakt. De traningen moeten komend seizoen worden geëffectueerd en bij vier verenigingen worden ondergebracht. De deelname aan deze trainingen is vrij.

De twee voorstellen om de teamgrootte in de teamcompetitie te verkleinen naar 5 (Schaesberg) of 4 (Roermond) werd met de stem van DIOS-Eureka tegen toegekend aan het voorstel van viertallen. De argumenten vóór en tegen waren redelijk voorspelbaar, maar de praktijk moet uitwijzen of de keuze voor kwartetten nu wel een goed comeptitieverloop waarborgt. Het spelen van de teamwedstrijden op de clubavonden ondervond nogal wat weerstand. De gezamenlijke ronden op zaterdagmiddagen blijven gehandhaafd. 

Het bij de KNDB voorliggende voorstel om de bond op termijn om te vormen naar een vrijwilligersorganisatie werd na een korte toelichting door de vergadering bestempeld als een item dat een gedegen studie en voorkennis vereist om daar als achterban iets zinnigs over te kunnen zeggen. De beslissers werd veel wijsheid toegewenst bij het bepalen van het uiteindelijke standpunt.

De provinciale damkalender werd op een aantal punten aangepast. Verder werd de organisatie van een aantal evenementen aan de zorgen van een vereniging toevertrouwd.

De persoonlijke wedstrijden (LK) worden, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, gespeeld in twee groepen waarbij de rating de rangorde bepaalt. Het veteranenkampioenschap blijft onder de supervisie van de heren Maertzdorf en Peeters. 

Peter Bronstring werd herkozen als voorzitter, waaraan hij zelf toevoegde dat hij in 2018 de voorzittershamer aan een ander overdraagt.
De wedstrijdcommissie werd na het terugtreden van twee van de drie leden vlak voor de jaarvergadring, ter vergadering niet aangevuld. Dat impliceert dat Rob Aartsen op dit moment allesbepalend wedstrijdleider is. Hij maakt het voorbehoud personen te willen benaderen voor het afhandelen van  detailzaken.

Later mogelijk een beperkte herziening op deze korte impressie.