In het Limburgs Damhoekje op Facebook, helaas niet door iedereen te bekijken, plaatse Eddy Janssen, mede-organisator van de gisteren gespeelde daminterland, onderstaande bijdrage. Het is belangrijk dat een breed publiek van zijn gedachtengoed kennis kan nemen.

Internet-primeur van het verslag (zoals ook naar de pers verstuurd) is voor het Limburgs Damhoekje.
 
De interdamwedstrijd België-Nederland
Dit jaar was het de beurt aan de Koninklijke Belgische Dambond (KBDB) om de jaarlijkse daminterland tussen België en Nederland te organiseren. De Belgisch-Limburgse Damclub Genk stelde zich bij de bond kandidaat voor de lokale organisatie van het evenement en was zo, na het Nederlands-Limburgse Schaesberg in 2011, de trotse (Limburgse) gastheer van de interland. Werelddamnatie Nederland won na 15 spannende wedstrijden op de verschillende damborden de strijd om de glorie van de Lage Landen met 18-12 en nam zo revanche voor het gelijkspel van vorig jaar.
Dammen is een veeleisende maar eerlijke (denk)sport waarbij twee spelers elk met twintig schijven starten. De winnaar van een partij is diegene die door het strategisch samenspel van zijn troepen (schijven) zijn tegenstander weet te overwinnen met een combinatie of door planmatig positiespel. Lange partijen die meestal enkele uren duren, vergen de uiterste concentratie en discipline van de spelers en toetsen hun theoretische kennis en hun planmatige creativiteit.
Dammers zijn van nature uit denkers die plezier hebben in het uitrekenen van de winst. Naast de inviduele prestatie weten ze ook samen als één damfamilie hun passie voor het bordspel over te brengen.
Deze passie en het gevoel van samen beleven en sporten, zie je eveneens in de vriendelijkschappelijke relatie tussen de Nederlandse en Belgische dambond die niet alleen de organisatie van een daminterland mogelijk maakt, maar ook door de intense vriendschap en de motivaite van de lokale landelijke clubs in beide landen.
Dammen is er voor jong en oud, voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen. In België is er een goede en gedreven samenwerking tussen alle landsdelen, zowel tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars, als in Vlaanderen tussen Limburgers, West-Vlamingen en Antwerpenaars. De Limburgse damclub Genk was dan ook trots om deze wedstrijd te mogen organiseren.
Van de 15 geselecteerde Belgische spelers waren er twee Limburgse spelers. Raymond Vandecaetsbeek zorgde voor de eerste twee Belgische punten door zijn overwinning op Folkert Jansen. Valère Hermans van zijn kant moest het onderspit delven tegen de jonge maar ervaren Nederlandse topspeler Martijn van Gortel.
Aan Belgische kant zorgde de jonge Westvlaamse Heulenaar Bert Deneef voor een verrassende punt met zijn remise tegen de sympathieke Nederlandse topspeelster Ingrid de Kok. Antwerpenaar Yves Vandeberg zorgde eveneens voor een punt met zijn knap gelijkspel tegen de naar rating beste Nederlandse speler Paul Nitsch en Luikenaar en meervoudig ex-Belgisch kampioen Patrick Caseril versloeg het opkomende Nederlands-Limburgse toptalent Jitse Slump.
Niettegenstaande de nederlaag voor de Belgen blikken de Genkse organisatoren uiterst tevreden terug op het vlot verlopen damfestijn. Ook de deelnemende dammers lieten zich zeer positief uit over deze boeiende damdag. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. We kijken al uit naar de Nederlandse organisatie in 2013... Of hoe door passie en het samen beleven een kleinere sport lokaal en nationaal vecht om te groeien...
Tekstbijdrage is van de hand van Eddy Janssen