Ieder jaar weer kijken nationale en internationale dammers uit naar het spraakmakende toernooi van Brunssum. Dit jaar trekt dit prachtige damevenement niet alleen een rijk scala van dammers aan, maar werd de proloog door Internationaal Groot Meester Jeroen van den Akker gegeven. Met een score van 56 punten uit 37 partijen (of 75,68 %) verpulverde hij het vorige wereldrecord kloksimultaan dat op naam stond van Ben Provoost die aan 34 tegenstanders tegelijk het hoofd bood.

De Provinciale Limburgse Dambond wilde zijn 75ste verjaardag met een stunt vieren. Plaats van het gebeuren werd het Brunssum Open toernooi.   Dit oudste damtoernooi ter wereld is officieel het Open kampioenschap van Nederland en met een jaarlijks weerkerend deelnemersaantal van rond de 100 spelers het ideale damgebeuren voor ‘iets buitengewoon’.

De organisatoren slaagden erin om van dit ‘iets buitengewoon’ een aanval op het wereldrecord kloksimultaan dammen te maken. Internationaal Groot Meester Jeroen van den Akker was bereid als proloog van het toernooi dit record aan te vallen.

37 tegenstanders (waaronder 5 Belgen en 1 Fransman) waren bereid om de strijd met Jeroen aan te gaan. Dit is een nooit geziene spectakel van de bovenste plank. Jeroen heeft immers de handicap dat hij tegen al deze tegenspelers tegelijk moet spelen. Zijn opponenten kunnen immers gewoon een individuele wedstrijd in een normaal tempo afwerken.

Al gauw blijkt dat dit gewoon afwerken toch niet zo evident is. In een verschroeiend tempo doet Jeroen de ene zet na de andere. Het talent van de Groot Meester welt op. De meeste tegenstanders hebben meer tijd dan de uitdager nodig. Maar dat neemt niet weg dat de tegenstand heftig is. Ook de 37 anderen kunnen meer dan een aardig potje dammen.

Na 1 uur en 15 minuten moet evenwel de eerste tegenstander de handdoek in de ring gooien. Onmiddellijk daarna volgen nog een paar anderen en loopt de score op.

Maar na ruim 2 uur lijkt het tempo plots wat te stokken. De punten komen nog wel binnen, maar ook de eerste tegenpunten staan op het scorebord genoteerd. Wordt het toch nog nagelbijten? Om een geldig wereldrecord te behalen, dient Jeroen immers een score van 70 % te behalen, wat overeenkomt met 52 punten.

Jeroen vecht evenwel met een minstens even grote verbetenheid als zijn tegenstanders terug. Klasse komt dan uiteindelijk toch bovendrijven.

Na 3 uur wedstrijd begint het duidelijk te worden dat Jeroen het waarschijnlijk gaat halen. Niettegenstaande bepaalde tegenstoten dikt hij zijn score systematisch aan en de standen op de overblijvende borden duiden erop dat hij de 52 punten gaat halen.

Na ongeveer 4 uur is het zover. Jeroen behaalt zijn 52ste punt en de recordpoging is geslaagd. Uiteindelijk zal hij zijn puike prestatie verscherpen naar 56 punten. Omgerekend gaat het om 22 winstpartijen, 12 remises en 3 verloren potten.

De Nederlanders Ludy Brink en Pierre Lacroix, en de Belg Valère Hermans waren de enige drie spelers die met een knappe prestatie konden winnen van de nieuwe wereldrecordhouder.

Eddy Janssen, Brunssum, 4 augustus 2011